فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 2 (پیاپی 281، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح ره صفحه 5

    این مقال شرح و تفسیری است بر کلام امام محمدباقر علیه السلام در توصیه به جابربن یزید جعفی در باب اوصاف شیعیان واقعی. در این فقره، آن حضرت می‌فرماید: «وتحرز من إبلیس بالخوف الصادق، وإیاک والرجاء الکاذب فإنه یوقعک فی الخوف الصادق»؛ با ترس راستین از شیطان بپرهیز و مبادا امیدی دروغین ببندی، که گرفتار هراس واقعی می‌شوی. یکی از اوصاف شیعیان واقعی خوف و رجاء صادق است؛ خوف حالتی ادراکی و انفعالی در انسان است که آفرینش آن حکمتی دارد. این ترس‌ها ناشی از گناه خود انسان است، نه ترس از خدای متعال؛ چرا که خوف از عذاب الهی پایین‌ترین مرتبه خوف مومنان است. مومنان بر حسب مراتب ایمان و معرفتشان، خوف‌های دیگری هم دارند. ماننند خوف از خوار شدن در چشم خدا و محروم شدن از عنایات الهی، مثل «ولاینظر إلیهم یوم القیامه» (آل‌عمران: 77). یکی از کارکردهای خوف از ضررهای اخروی این است که انسان را در مقابل شیطان ایمن می‌کند. این مقال، به تفصیل پیرامون انواع خوف و رجاء و تفاوت آن با جبن بیان می‌کند.

    کلیدواژگان: خوف، رجا، ترس از گناه، مراتب خوف، خوف صادق
  • مرتضی اسدیان لالیمی *، مجید حبیبیان نقیبی صفحه 12

    پیشرفت در حوزه فناوری‌های مالی در دهه‌های اخیر به تغییر شیون مختلف زندگی مردم و دولت‌ها منجر شده و تحولات شگرفی در نظام پولی کشورها ایجاد کرده است. یکی از این فناوری‌ها، ارزهای رمزنگاری‌شده است؛ با توجه به سرعت همه‌گیری آن در جوامع اسلامی، لازم است تا ماهیت این پدیده نوظهور و تنظیم‌گری آن توسط فقه انجام شود. بنابراین لازم است دستگاه فقه ماهیت و کارکرد‌های اقتصادی این پدیده را با دقت شناسایی کند تا زمینه برای استنباط حکم شرعی به‌کارگیری آن را در روابط اقتصادی روشن کند. لذا به دلیل نوظهور بودن این مسیله، ابتدا با مراجعه به منابع کتابخانه‌ای، محتوای تحت وب و همچنین ترجمه مقالات بین‌المللی دیگر به موضوع‌شناسی پرداخته شده است و سپس ابعاد فقهی آن، با مراجعه به مبانی غنی فقه شیعه در دو سطح معامله و معدن‌کاوی تبیین شده است. در آخر نیز چالش‌های مطرح‌شده توسط خبرگان مالی اسلامی و مراجع عظام تقلید احصا شده است. براین‌اساس وجود شبهاتی مانند «لاضرر»، «نفی سبیل»، «وجود هک و سایبری» و بسیاری از چالش‌های دیگر که می‌تواند رادعی در مشروعیت آن محسوب شود، مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارز رمزنگاری شده، رمزارز، ارزدیجیتال، بیت کوین، بلاک چین
  • مصطفی کاظمی نجف آبادی صفحه 25

    وقف، حبس‌کردن عین مال و تسبیل منافع است؛ به‌گونه‌ای‌که نقل و انتقال آن از طریق بیع، هبه، رهن و ارث مجاز نباشد. تحقیق حاضر که با روش تحلیلی توصیفی و با هدف شناسایی و کشف ماهیت وقف و ماهیت پول از دو طریق پیشینی و حقوقی انجام گرفته، درصدد تبیین موضوعی وقف پول برای فقیه، جهت صدور فتوا در جهت جواز یا عدم جواز وقف پول است. در پاسخ به پرسش از چیستی وقف پول و اینکه آیا حبس عین در پول ممکن است یا نه؟ نتایج تحقیق حاکی از آن است که اگر منظور از عین در پول، عین فیزیکی پول با ماده و شکل خاص باشد، حبس ممکن نیست؛ بخصوص در پول‌های تحریری، الکترونیکی و دیجیتالی؛ و نمی‌توان در تعریف وقف پول آن را لحاظ کرد. اما اگر منظور از عین پول، مالیت آن باشد، حبس عین ممکن است؛ و بر آن اساس می‌توان وقف پول را به وقف مالیت تعریف کرد. بنابر نتایج حاصله می‌توان وقف پول را به وقف مالیت تعریف کرد و آن را مجاز دانست.

    کلیدواژگان: موضوع شناسی، فقه، وقف، پول، وقف پول، وقف مالیت
  • مهدی خطیبی صفحه 37

    صندوق‌های قرض‌الحسنه خانگی شیوه‌ای جدید در قرض‌ دادن و قرض گرفتن است که از سوی بسیاری از خانوارهای ایرانی مورد استقبال واقع شده است. در این شیوه از قرض، عده‌ای توافق می‌کنند ماهیانه مبلغی را به یک نفر که مدیر صندوق است، تحویل دهند؛ او نیز با انجام قرعه‌کشی، کل مبلغ را به یکی از اعضاء به‌عنوان وام (قرض) پرداخت می‌کند؛ این عملیات هر ماه تکرار می‌شود تا تمامی اعضاء بتوانند وام دریافت کنند. نتایج تحقیق حاضر که به روش تحلیلی توصیفی انجام شده، نشان می‌دهد این شیوه قرض دادن به لحاظ فقهی صحیح است و شبهه ربا در آن وجود ندارد؛ البته شرط اختصاص اولین وام به مدیر صندوق به‌مثابه نوعی اجرت در ازای خدمات مدیریتی اوست. این شرط، اولین وام را که به وی تعلق گرفته، ربوی می‌کند. در این تحقیق مسئله الزام اعضاء بر حفظ همکاری با صندوق به بحث گذاشته شده و کیفیت تعلق خمس به مبالغ پرداختی در صورت سررسید سال خمسی نیز تفصیلا بیان شده است.

    کلیدواژگان: صندوق قرض الحسنه خانگی، قرض، قرض الحسنه، قرض به شرط قرض، ربای قرضی
  • محمدجواد توکلی صفحه 48

    یکی از شیوه‌های رایج برای تجهیز منابع در بانک‌ها و صندوق‌های قرض‌الحسنه، الزام متقاضیان تسهیلات بانکی به سپرده‌گذاری است. مقاله حاضر درصدد بررسی موضوع‌شناسانه این مسئله با نگاه فقهی است، و به دنبال پاسخ این پرسش است که آیا چنین روشی مصداق شرط قرض در برابر قرض و ربای حکمی می‌شود؟ نتایج تحقیق نشان می‌دهد اگر دریافت تسهیلات مشروط به سپرده‌گذاری در حساب‌‌های امانی (جاری یا قرض‌الحسنه) بوده و این سپرده‌ها در قالب عقد قرض جذب شوند؛ شبهه ربای حکمی وجود دارد؛ مگر اینکه این شرط الزامی برای بانک در ارایه تسهیلات ایجاد نکند. همچنین اگر سپرده مزبور براساس وکالت اخذ شود و مالکیت سپرده‌گذار بر وجوه حفظ شود، در این صورت شرط سپرده برای دریافت تسهیلات به مفهوم اجازه به بانک یا صندوق قرض‌الحسنه برای تصرف در وجوه تحت وکالت و اعطای قرض‌الحسنه به دیگران است. اگر دریافت تسهیلات مشروط به سپرده‌گذاری در حساب سرمایه‌گذاری شود؛ در این حالت، متقاضی در برابر سرمایه‌گذاری و نه قرض از امتیاز دریافت تسهیلات بهره‌مند شده و شبهه ربا در مورد آن وجود ندارد.

    کلیدواژگان: شرط سپرده تسهیلات، بانک بدون ربا، قرض الحسنه، قرض به شرط قرض، ربای قرضی
  • مهدی خطیبی صفحه 59

    در کشورهایی مثل ایران که گرفتار تورم هستند، تقاضا برای تسهیلات بانکی بسیار بیشتر از عرضه آن است. ازاین‌رو، برای کسانی که به هر دلیل در اولویت دریافت تسهیلات هستند، موقعیتی پدید آمده که دیگران حاضرند با پرداخت مبلغی آن را به‌دست آورند. تحقیق حاضر به دنبال آن بوده که ماهیت اولویت ایجادشده را بررسی کند، تا زمینه استنباط حکم شرعی خرید و فروش آن فراهم گردد. نتایج تحقیق حاضر که به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای به سرانجام رسیده، نشان می‌دهد بین معرفی خریدار امتیاز تسهیلات به بانک جهت دریافت تسهیلات، و دریافت مستقیم تسهیلات توسط صاحب امتیاز و سپس واگذاری آن به دیگری تفاوت وجود دارد. در صورت اول فروش امتیاز (واگذاری حق اولویت در مقابل مال) صحیح است. در صورت دوم اگر تسهیلات، قرض‌الحسنه باشد دریافت مبلغی در ازای واگذاری تسهیلات، مصداق ربای قرضی است؛ و اگر تسهیلات، انتفاعی باشد چه از نوع مشارکتی و چه از نوع مبادله‌ای، دریافت مبلغی در ازای واگذاری تسهیلات، اکل مال به باطل است.

    کلیدواژگان: خرید و فروش، تسهیلات بانکی، امتیاز تسهیلات
  • عبدالخالق کریمی صفحه 70

    در دهه اخیر استفاده از ابزار مالی ازجمله صکوک و اوراق استصناع، به‌عنوان روش‌ تامین سرمایه موردنیاز دولت، موسسات عمومی و شرکت‌های تجاری، در بازارهای مالی کشورهای اسلامی مورد توجه قرار گرفته است. مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای به بررسی موضوع‌شناسانه‌ مفاد و ماهیت عقد و اوراق استصناع پرداخته است و هدف آن روشن شدن؛ مزایا، ارکان، انواع و روش‌های به‌کارگیری آن اوراق در قلمرو مالی اسلامی و بانکداری بدون ربا است، تا زمینه صدور حکم و فتوای فقهی از جانب مراجع معظم تقلید فراهم گردد. براساس یافته‌های تحقیق؛ اوراق استصناع از نوع ابزارهای‌ مالی‌ انتفاعی با نرخ سود سرمایه‌گذاری معین و با ریسک پایین محسوب می‌شود که در قالب اوراق استصناع عادی، قابل ‌تبدیل به اوراق سهام، توام با اوراق‌ حق‌ اختیار معامله و به صورت استصناع مستقیم و غیرمستقیم یا موازی؛ برای تامین مالی در بازار سرمایه و به‌عنوان گزینه‌های قابل انتشار در بورس اوراق بهادار مطرح است.

    کلیدواژگان: استصناع، اوراق استصناع، موضوع شناسی، موضوع شناسی فقهی
  • سید صادق طباطبائی نژاد صفحه 82

    فارکس (Forex) (Foreign exchange؛ تبادل ارز) به منظور تبادل ارز بین بانک‌های ایجاد شد، ولیکن اکنون در میان عامه مردم به‌عنوان بازاری برای مبادله نرخ برابری ارزها شناخته می‌شود. با توجه به اعلام ممنوعیت فعالیت بازار فارکس توسط مراجع اقتصادی، قضایی بر پایه مبانی شرعی و قانونی این مقاله به منظور آشنایی با این بازار مالی به روش توصیفی و به‌صورت کتابخانه‌ای و میدانی نگارش یافته است. یافته‌های ما نشان می‌دهد فارکس، بازاری غیرواقعی با مبادلات صوری بوده که فعالان آن با درجه ریسک‌پذیری بالا صرفا با پیش‌بینی و تحلیل تکنیکال نوسانات به خرید و فروش نرخ برابری و نه خود ارز می‌پردازند. چالش اصلی این بازار در ماهیت مبیع و عدم مالیت آن در کنار شبهه اکل مال بالباطل، صوری و غرری بودن این بازار می‌با‌شد.

    کلیدواژگان: مبادله نرخ برابری ارزها، جفت ارز، اسپرد، لوریج، مارجین، چالش فقهی فارکس
  • عباس شفیعی نژاد صفحه 90

    بازاریابی شبکه‌ای روشی است برای کسب سود و درآمد. شرکت‌ها از طریق دریافت حق عضویت و یا فروش محصولات به قیمت بالاتر سود می‌برند. برخی معتقدند این روش باعث ارتقاء کیفیت محصول، خروج از رکود، کاهش هزینه‌ها و ایجاد جریان مثبت نقدینگی می‌شود. مرکز ثقل استدلال موافقان بر این نکته قرار دارد که در بازاریابی شبکه‌ای واسطه‌ها حذف می‌شوند؛ لذا هزینه کاهش یافته و نقدینگی لازم برای تولید دوباره در اختیار شرکت‌ها قرار می‌گیرد. اما در واقع این روش، موجب انتقال هزینه‌ها به سمت شرکت و سرشاخه‌ها می‌شود (نه کاهش هزینه‌ها)؛ ضمن اینکه تبعات منفی دیگری به دنبال دارد. در این مقاله با هدف موضوع‌شناسی بازاریابی شبکه‌ای ضمن بیان استدلال موافقان و مخالفان، معیارهایی برای تفکیک بازاریابی سالم از ناسالم بیان شده است. در این مقاله که با روش تحلیلی به بررسی موضوع پرداخته شده، پیشنهادهایی نیز برای رفع آسیب‌های بازاریابی شبکه‌ای و کمک به اقتصاد ارایه شده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، شرکت های هرمی، اقتصاد اسلامی، موضوع شناسی فقهی
  • عباس شفیعی نژاد صفحه 98

    تغییر پول از پول کالایی به پول‌های اعتباری و الکترونیکی، مسائل جدیدی را در حوزه پول و بانک به‌وجود آورده، که ضرورت شناخت آن را بیشتر کرده است. در نظریه برگزیده، پول هر آن چیزی است که به‌طور گسترده به‌عنوان وسیله پرداخت، شناخته می‌شود. با توجه به ماهیت پول «عینیت داشتن» پول موضوعیت ندارد و هرکس سپرده‌ای در بانک قرار دهد، به اندازه سپرده‌ی خود از بانک طلبکار می‌شود، نه عین پول خود. بنابراین چیزی به‌عنوان «ملکیت مشاع» در مورد سپرده‌های بانکی مصداق ندارد و اگر بخشی از درآمدهای بانک حرام باشد، موجب سرایت حرمت به سایر درآمدها نمی‌شود. برای شناخت احکام و معاملات پول، شناخت نحوه عرضه و انگیزه‌های تقاضای پول حائز اهمیت است. علاوه بر انگیزه احتیاطی و معاملاتی، انگیزه سفته‌بازی نیز یکی از انگیزه‌های نگهداری پول است. عرضه پول در اقتصاد، به‌واسطه بانک مرکزی و نظام بانکی انجام می‌شود. سیستم ذخیره جزئی (اعطای وام بیش از موجودی بانک) علاوه بر ایجاد حق امتیاز برای بانک‌ها، عامل ایجاد نوسانات اقتصادی است.

    کلیدواژگان: ماهیت پول، کاهش ارزش پول، اقتصاد اسلامی، بانک داری اسلامی، موضوع شناسی فقهی
|
  • Ayatollah Allame MohammadTaqi Mesbah Page 5

    This paper is a commentary on the advices of Imam Mohammad Bagher (PBUH) to Jabir b. Yazid al-Ju’fi, one of his noble companions, regarding the characteristics of the real Shiites. His holiness says, "and beware of the devil in sincere fear, and beware of false please, for it makes you fall into true fear." One of the characteristics of real Shiites is fear and sincere hope. Fear is a perceptual and passive state in human beings whose creation has a philosophy. These fears stem from man's own sin, not the fear of God Almighty, since the fear of divine punishment is the lowest level of fear of the believers. Depending on the level of faith and knowledge, believers have other fears such as the fear of humiliation before God and deprivation of divine blessings, as says, "and Allah will not look at them on the Day of Resurrection". One of the functions of the fear of the hereafter is protecting man from the Devil. This paper examines in detail the types of fear and hope and its difference with cowardice.

    Keywords: fear, hope, fear of sin, degrees of fear, honest fear
  • Morteza Asadian Lalimi*, Majid Habibian Naghibi Page 12

    Advances in financial technology in recent decades have brought about great changes in the governments and the people's way of life and have brought about dramatic changes in the monetary system of countries. One of these technologies is cryptocurrency. Due to its spread in Islamic societies, it is necessary to understand the nature of this emerging phenomenon and its regulation by jurisprudence. To provide the conditions for deducing the jurisprudential ruling and its application in economic relations, it is necessary for the jurisprudence system to accurately identify the nature and economic functions of this phenomenon. Using desk-research method, web content as well as other international articles, given the newness of this issue, the jurisprudential aspects of this issue have been explained based on the rich foundations of Shiite jurisprudence at both levels of trade and mining. Finally, the challenges of this debate have been identified from the perspective of Islamic financial experts and the great authorities. Accordingly, the doubts such as, la Dharar (do not inflict), Nafi-e-sabil rule, (denying the domination of unbelievers over believers), the possibility of hacking and many other challenges that can be seen as a barrier to its legitimacy have been explored.

    Keywords: encrypted, cryptocurrency, digital currency, bitcoin, blockchain
  • Mostafa Kazemi Najafabadi Page 25

    Waqf is dedicating the same property and donating the benefits in such a way that its transfer through sale, gift, mortgage and inheritance is not allowed. Using a descriptive-analytical method and identifying and discovering the nature of the endowment and the nature of money through both a priori and legal means this paper seeks to studies the issue of endowing money to the jurist to issue a fatwa on whether or not to allow endowment of money. The findings show that, dedicating is not possible if the meaning of the object in money is the physical object of money with a specific substance and form especially the banking, electronic and digital currencies because it cannot be included in the definition of endowment money. But if the meaning of the same money is its value, dedicating the same is possible. In this case, the endowment of money can be defined as the endowment of the value. The findings show that, the endowment of money can be defined as the endowment of the value and it can be considered permissible.

    Keywords: thematic study, jurisprudence, endowment, money, endowment of money
  • Mehdi Khatibi Page 37

    In countries such as Iran, which are plagued by inflation, the demand for facilities (financial assistance programs offered by banks and lending institutions to help companies) is much higher than the supply. Therefore, some people buy these facilities from their owners. This research seeks to examine the nature of this banking priority to provide the ground for the deduction of the legal ruling of the transaction of these facilities. Using a descriptive-analytical and desk-research method, the findings show that, there is a difference between receiving the concession of the facility by the buyer and receiving the concession of the facility directly by the facility owner and then handing it over to another. In the first case, the sale of concession (assignment of priority over property) is right. In the second case, if the facility is Qardh al-hasane (all loans in Islam are interest free) its sale is an example of loan usury. And if the facility is designed to yield a profit, both participatory and exchange type, is not allowed.

    Keywords: buying, selling, bank facilities, concession of facilities
  • MohammadJavad Tavakoli Page 48

    One of the common ways to equip resources in banks and Qardh al-hasane banks is granting facility concessions in return for a deposit. Using a jurisprudential method and with a thematic approach to this issue, this paper seeks to answer the question of whether such a method applies to borrowing in return for borrowing and judicial usury. The findings show that, the agreement is a judicial usury, if the granting of facilities is conditional on a deposit in Escrow Account (checking account or Qardh al-hasane one (all loans in Islam are interest free)) and these deposits are received in the form of a loan agreement. Unless this condition does not oblige the bank to provide facilities. Also, if the said deposit is obtained on the basis of attorney and the ownership of the investor is maintained on the funds, in this case, the condition of the deposit to receive the facility is in the sense of allowing the bank or Qardh al-hasane bank to use the funds under its authority and grant the loan to others. If the facility is subject to deposit in the investor account; in this case, the applicant enjoys the privilege of the facility in return for the investment and not the loan, and there is no doubt about usury and thus the suspicion of usury disappears.

    Keywords: granting facility in return for a deposit, usury-free bank, Qardh al-hasane, borrowing in return for borrowing, loan usury
  • Mahdi Khatibi Page 59

    The domestic Qardh al-hasane banks are a new way of lending and borrowing that has been welcomed by many Iranian families. In this method of borrowing, some people agree to pay a monthly amount to a person who is the fund manager; he also pays the entire amount to one of the members as a loan by drawing lots; this operation is repeated every month so that all members can receive loans. Using a descriptive-analytical method the research findings show that this method of lending is jurisprudentially right and it is not considered usury. Of course, the condition for allocating the first loan to the fund manager is a kind of remuneration for his or her management services. This condition converts his first loan into usury. The issue of obliging members to maintain cooperation with this bank has been discussed in this research and the quality of khums's (one fifth) payment has been stated in detail.

    Keywords: the domestic Qardh al-hasane banks, loan, Qardh al-hasane, borrowing in return for borrowing, loan usury
  • Abdul Khaliq Karimi Page 70

    Using the financial instruments such as the Sukuk al-Istisna has been considered in the financial markets of Islamic countries in the last decade as a method of providing the capital of the government, public institutions and commercial companies. Using a descriptive-analytical and desk-research method, this paper thematically studies the nature of the contract and the Sukuk al-Istisna to clarify the benefits, pillars, types and methods of using these documents in the Islamic financial realm and usury-free banking to prepare the ground of issuing fatwas for the great authorities. The findings show that, the Sukuk al-Istisna is a type of for-profit financial instrument with a fixed investment rate and low risk, which is presented in the form of ordinary Sukuk al-Istisna for financing in the capital market and as options that can be published in the stock exchange. This Sukuk al-Istisna can be converted into together with option trading securities, directly or indirectly or in parallel.

    Keywords: Istisna, Sukuk al-Istisna, thematic study, jurisprudential thematic study
  • Seyed Sadegh Tabataba'i Nejad Page 82

    Foreign exchange was created to exchange currency between banks, but is now popularly known as a marketplace for exchanging currency pairs. Using a descriptive-analytical, desk-research and field research and due to the ban on the Forex exchange by economic authorities, the judiciary based on the sharia and legal principles this paper is proposed in order to introduce this financial market. The findings show that, Forex exchange is an unrealistic form of trading in which high-risk traders buy and sell exchange rates simply by predicting and analyzing technical fluctuations. Despite the suspicion of eating money wrongfully and the deceptive nature of this market, the main challenge of this market is the nature of the buyer and its lack of property.

    Keywords: exchange rate, currency pair, spread, leverage, margin, Forex jurisprudential challenge
  • Abbas Shafie'inejad Page 90

    Network marketing is a way to make a profit. Companies benefit by receiving membership fees or selling products at a higher price. Some believe that this method improves product quality, getting the country out of recession, reduces costs and creates a positive cash flow. The focus of the proponents' argument is that intermediaries are eliminated in network marketing; therefore, the cost is reduced and the necessary liquidity for reproduction is provided to the companies. But in fact, this method transfers costs to the company and its branches (not reducing costs); while it has other negative consequences. While arguing for and against this deal, thematically this article examines the criteria for distinguishing between healthy and unhealthy marketing. Using a descriptive-analytical method and helping the economy, this paper gives some tips on how to fix network marketing damage.

    Keywords: network marketing, pyramid companies, Islamic economics, jurisprudential thematic study
  • Abbas Shafie'inejad Page 98

    The transformation of money from commodity money to credit and electronic money has created new issues in the field of money and banking, which make it necessary to recognize it. In the preferred theory, money is somthing that is widely known as a means of payment. Given the nature of money, "objectivity" of money is irrelevant, and everyone becomes a creditor of the bank to the extent of his or her deposit, not his own money. Therefore, there is no such thing as "common property" in the case of bank deposits, and if part of the bank's income is forbidden, it does not spread to other income. To understand the rules and transactions of money, it is important to know how money is offered and the motives for demanding money. In addition to prudential and trading motives, the motive of speculation is one of the motives for keeping money. The money supply in the economy is done through the central bank and the banking system. The partial reserve system (lending more than the bank's balance sheet) in addition to creating rights for banks, causes economic fluctuations.

    Keywords: nature of money, depreciation of money, Islamic economics, Islamic banking, jurisprudential thematic